Voor wie

Mogelijk herken je één van onderstaande situaties:

 

Pijnklachten: Er komt aardig wat op jouw schouders terecht en dat voel je in je nek en/of schouders. Dit is doorlopend het geval of je hebt deze klachten met tussenposes. Het is er spontaan een keer in geschoten en dat doet het steeds opnieuw. Steeds aan je houding denken werkt niet. Het zou fijn zijn als je weer als vanzelf iets meer kan ontspannen.

Stress of laag energieniveau: Een periode van stress of vermoeidheid is in je lichaam gaan wonen en lijkt niet van plan om vanzelf weer te vertrekken. Misschien zelfs in combinatie met paniek of hyperventilatie. Of je voelt je al een tijdje gespannen en hebt moeite om weer te ontspannen. Hoe zou het zijn om een golf van rust, ontspanning en energie te ervaren?

Koude klachten: Je hebt het altijd koud, bij een windvlaag kruip je in je jas om jezelf te beschermen en fietsen zonder handschoenen of warme sokken aan is een no-go. Als je na een lange dag in bed gaat liggen krijg je je voeten met moeite warm en leg je ze het liefste tegen de benen van je partner. Hoe fijn zou het zijn om wat beter tegen kou te kunnen en niet op te zien tegen de koude maanden van het jaar.  

Hoofdpijn: Hoofdpijn bepaalt jouw dagritme soms meer dan jijzelf. Je hebt al genoeg aan je hoofd en bent deze liever kwijt. 

 

Hoe zou het voor je zijn om even in je lijf getrokken te worden en echte ontspanning te voelen? Shiatsu therapie is een vorm van massage met een diep effect waarbij stagnaties of overactiviteit van de circulatie in het weefsel gericht te behandelen zijn. Hierdoor wordt het zelf herstellend vermogen bevorderd. De veranderingen zijn vaak tijdens de behandeling al voelbaar. Het behandelde gebied wordt zachter en komt meer tot rust. Je voelt mogelijk koude of pijn wegstromen. De ademhaling komt tot rust. Spieren ontspannen. Na de behandeling werkt dit door, ook in je mentale beleving.

 

Wat doet shiatsu therapie nog meer?

Naast de behandeling van de klachten, geven de behandelingen je ook:

  • Bewustzijn van signalen van ontstaan van de klachten.
  • Weet van wat je zelf kan doen om erger of herhaling te voorkomen. 
  • Mogelijkheid om makkelijker te kunnen schakelen naar een gevoel van ontspanning.
  • En velen geven aan meer fysieke en mentale balans te ervaren.

Behandelingen

Eerste behandeling

75 minuten / € 90

  • Intakegesprek
  • 1 Shiatsu behandeling
  • Advies over aantal behandelingen
  • Vitaliserende tips voor thuis

Vervolg behandeling

60 minuten / € 75

  • 1 Shiatsu behandeling
  • Advies of praktische oefeningen op maat
  • Ook als periodieke check/herhaling

 

Shiatsu therapie is geen vervanger van de reguliere geneeskunde. Het is belangrijk de klachten eerst aan de huisarts voor te leggen. Bij ernstige gezondheidsproblemen is het raadzaam toestemming te vragen aan de behandelend specialist.

Veel gestelde vragen

Wat is shiatsu therapie?

Shiatsu therapie is een Japanse drukpunt-massagetechniek met diepe werking. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van stretches en mobilisaties. De therapie werkt op effectieve manier aan het afvoeren van afvalstoffen en aan de circulatie. Denk hierbij aan circulatie van o.a. bloed en vloeistoffen door spieren, weefsels en organen. Een verbeterde circulatie bevordert de functie, het immuunsysteem, het energieniveau en helpt ontspannen.

Wanneer géén shiatsu?

Shiatsu kan flink wat in beweging zetten en wordt daarom afgeraden bij: koorts, ontstekingen, kanker, zwangerschap (eerste trimester), ernstige vaatziekten, trombose en ziekten met een verhoogde stofwisseling. Twijfel je of shiatsu slim is in jouw situatie? Neem gerust contact op voor overleg.

Hoe voelt een shiatsu behandeling?

Tijdens de behandeling zweef je tussen slapen en waken, terwijl je lichaam aan het werk wordt gezet. Spieren ontspannen, de ademhaling wordt rustiger en dieper, gedachten komen tot rust. De drukpunten voelen veelal subtiel en rustgevend. Daar waar de circulatie gestagneerd is, of juist overactief, kan het even intens aanvoelen. In veel gevallen trekt dit samen met de aanwezige gevoeligheid en spanning snel weg. Mensen die gewend zijn aan shiatsu doezelen vaak tijdens de behandeling even weg.

Hoe wordt de behandeling gegeven en wat moet ik meenemen?

De behandeling wordt geven op futon (een traditionele Japanse matras). Het is niet nodig om iets mee te nemen en de behandeling wordt gegeven door de kleding heen. Uitkleden is dus niet nodig.  Draag bij voorkeur één laag dunne (sport)kleding die makkelijk en soepel zit en voor de dames liever geen beugel BH. Er worden géén oliën gebruikt tijdens de behandeling.

Wordt shiatsu vergoed door de zorgverzekering?

Ben je aanvullend verzekerd, dan wordt (een gedeelte van) de behandeling waarschijnlijk vergoed door je zorgverzekeraar. Neem hiervoor contact op met je eigen verzekeraar of kijk in het overzicht op Zorgwijzer.nl

Is shiatsu veilig?

Ja, shiatsu is een veilige behandelmethode. De behandeling wordt afgestemd op jouw belastbaarheid.

Geeft shiatsu bijwerkingen?

Meestal wordt er tijdens en na de behandeling een gevoel van ontspanning en rust ervaren, meer energie, of meer balans. Het kan gebeuren dat er bijwerkingen worden ervaren, bijvoorbeeld door een ontgiftingsreactie. Dit uit zich in symptomen als loomheid, meer plassen of verandering in de stoelgang. Deze symptomen verdwijnen meestal snel. Shiatsu kan ook op emotioneel niveau bijwerkingen hebben; emoties kunnen loskomen, een gevoel van opluchting of een gevoel van ruimte. Veel water drinken en uitrusten is het beste advies na een behandeling.

Is shiatsu bewezen effectief?

In Japan valt shiatsu, als eeuwenoude therapie, onder de reguliere geneeskunde. In Europa is de therapie nog niet overal even bekend. Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de effecten van shiatsu. Er zijn goede studieresultaten bij hoofdpijn, burn out, schouder/nek klachten en vooral bij lage rugklachten. De beste manier is om zelf te ervaren wat shiatsu je kan brengen.